úry_zsuzsanna

Úry Zsuzsanna

terapeuta, humánkineziológus

E-mail: [email protected]

Mobil: +36(70)429-5635

Gyerekkorom óta átszövi az életemet a sport és a mozgás. A tenisz, tánc- és síversenyzés egészen felnőttkoromig elkísértek. Az évek során kiegészült a lista a funkcionális és edzőtermi edzésekkel, illetve az egyik legjótékonyabb mozgásformával, a jógával.

A gimnázium után egy évet Fitness-Wellness instruktornak tanultam, majd a Testnevelési Egyetemre jelentkezve folytattam a tanulmányaimat humánkineziológusként. A képzés részeként elsajátítottam az emberi test alapvető működését az anatómia, funkcionális biomechanika, edzés- és terhelésélettan, dietetika, fizioterápia, funkcionális edzés és rehabilitáció tárgyak által. Az egyetemen elvégeztem a sportoktatói képzést, aminek kapcsán elkezdtem tapasztalatot gyűjteni még az alapképzés alatt. A mesterképzés elvégzésével megfogalmazódott az elképzelésem arra vonatkozóan, hogy a szakmámmal hogyan tudnék segítséget nyújtani a mozgásszervi panaszokkal küzdőknek, illetve a teljesítményük fokozására vágyó sportolóknak.

A Mozgásfilozófia képzéseiben megtaláltam azt a szemléletet, amit szerettem volna követni és továbbvinni mozgásterapeutaként. Ha egy dolgot emelhetnék ki, hogy mit tanultam az emberi testről, akkor az az alkalmazkodóképessége lenne. A mozgatószervrendszerünk komplexitásából eredően csodálatosan adaptábilis. Ennek megfelelően igazodik a szokásainkhoz, az összes környezeti hatásra reagál. Minden ember egyéni feladata a saját testének jelzéseire figyelni. Amikor a szervezet fájdalommal, diszkomfort érzettel vagy egyéb testérzettel (zsibbadás, gyengeség, hideg-meleg érzés) reagál az általánosan őt érő környezeti hatásokra, vagy egy konkrét behatásra (sérülés), akkor valamely egyensúly felborult a szövetekben. Alapvető feladatunk, hogy ennek hatására megváltoztassuk a szervezet környezeti feltételeit. Ebben nyújtunk segítséget mi, mozgásterapeuták. Átfogó képet próbálunk alkotni arról, hogy milyen ingerek érik a mozgásszervrendszert nap, mint nap és megkíséreljük helyreállítani a megbomlott egyensúlyt.

A szakmaiság mellett a holisztikusságot és emberközpontúságot, az egyénre szabott tornákat, a kreativitást és a pozitív, problémamegoldó hozzáállást szeretném leginkább megadni a hozzám fordulóknak a terápiák során. A Mozgásfilozófia csapatának tagjaként egy összetartó és szakmailag egymást kiegészítő közösségben tehetem mindezt, ahol biztosított a folyamatos tapasztalási, tanulási és fejlődési lehetőségem.

“(…) ”egy embert meggyógyítani” nem annyit jelent, mint a régi állapotot visszaállítani, hiszen éppen az idézte elő a betegséget (….)”
/Kurt Tepperwein/