Intelligens TornaLúdtalp

Az Intelligens Torna© hatása a talpboltozatra

 

„Végre nem kell szégyenkeznem a lábam miatt!”-  írta egy már nem lúdtalpas páciensünk kb. 9 hónapos intelligens torna hatásának örvendve.

 

Hogyan lehet hatékonyan javítani a talpi boltozatot a mozgásfilozófia módszere szerint?

 

  1. Először is: érdemes tisztában lenni a mély miofasciális láncolat primer funkcióival, mind a terapeutának, mind a páciensnek!
  2. Másodjára: értsük meg azt, mikor és hogyan befolyásolhatjuk a talpi boltozatainkat!
  3. Harmadiknak pedig: tudjunk arról, hogy hogyan lehet a mély miofasciális láncolat funkciójára hatni!

 

Kibontva e három Mozgásfilozófia ajánlást:

 

  1. A mély miofasciális izomláncolat primer funkciói:

A mély izomlánc a csontvázunk izmos, rugalmas, és leginkább kitartóan erős antigravitálását végzi. Ez így, mint csontvázunk és az ezt körbeölelő mély láncolat, nem más, mint maga a testtartásunk. A tartásunk magja, lényege az első 1,5-2 életévünkben alakul ki. Ekkor tanulja meg az agy-ideg-izom-fascia (neuromiofascialitás) a testtartást, mint természetes tudatalatti funkciónkat. Tudattalan, hisz nem igazán optimális folyamatosan azon gondolkodnunk, hogy épp stabilizáljuk a testünket a két lábunkon. (Hacsak nem vagyunk a jégen, vagy épp alkohol hatása alatt, vagy valamilyen neurológiai diszfunkcióban, ami miatt folyamatosan figyelnünk kell a tartásunkra, egyensúlyunkra.)

 

A mély miofasciális láncolat a leghatékonyabb antigravitálás miatt alakítja ki a gerinc görbületeit és a hosszanti talpi boltozatot is. A mély izomlánc tartja a hosszanti boltozatot, míg a középső lánc a haránt boltozatért felel. Ez a középső, vagy más néven a spirális vonalú izomvonulat viszont gyakrabban van inkább azzal elfoglalva, hogy az elbutult mély lánc helyett stabilizálja a testünket, azaz tart a mély lánc helyett és alakítja, leginkább torzítja a testtartást. Így alakulhat az ún. „mindenki gerincferdülése, a 25 éves korunkra teljesen általános, kis fokú, frontális síkú görbület. Vagyis a mély lánc nem tart elég határozottan, s a középső lánc biomechanikai nyomatéka, sajátos torziós ereje megformálja a gerincet 3D-ben. Mindez kb. 3 éves kortól indul és egész a pubertásig egyre aktívabb, majd kb. 20-25 éves korra, a gerinc csontosodásának befejeztével fejeződik be. Lássuk be, bőven van ideje ferdülni a gerincünknek. A Mindenki gerincferdülése című bloganyagunkban részletesen olvashatsz e funkcionális specifikum jelenségéről.

Ha ezt értjük, az is logikussá válik, hogy nem igen tudjuk befolyásolni érdemben a talpi boltozatokat a talp izmok tornáztatásával. Hiszen a talpizmok elsődleges funkciója nem a boltozat tartása, hanem ezt bizony optimálisan a neuromiofasciális rendszer végzi. A szakirodalom is igazolja, hogy nem tartós a csak talpizmok erősítése lúdtalp esetén.

 

 

Az IT (Intelligens Torna) a mély izomláncolat reedukációját végzi és nem minden esetben használja a talp külön tornáztatását. A képen bemutatott esetben sem volt talptorna, csakis a személyre szabott, fegyelmezetten végzett, mélyláncos gyakorlatok hatását látjuk.

 

  1. Mikor és hogyan befolyásoljuk a talpi boltozatainkat?

Ha tudjuk, hogy a talpi boltozatunkért elsődlegesen nem a talpi izmok felelősek, hanem a mély és középső miofasciális láncolat kohéziója, akkor egész más képet fest a célzott mozgásterápiás terv is.

A mély miofasciális láncolat optimalizálása az első 1,5-2 életévünkben történik. Ekkor van kiélezve az agy-test kapcsolat arra, hogy ezt a funkciónkat specializálja, a leghatékonyabbra kalibrálja. Ez nem sok idő, ám bőven elegendő lenne, ha hagynánk a természetes istenadta fejlődés lefolyását. Tehát rettenetesen fontos az optimális mélyláncosodásnak az, hogy az a kis babatest a térben megvalósítható mozgásos szabadságát önállóan, eszközök és segítség nélkül élhesse. Sajnos egészséges esetekben is sokszor tudattalanul, akaratlanul ugyan de megerőszakolják a babák sajátos mozgását, az elemi mozgásminták félreértett határozottságának jegyében. Ilyen egyszerű és oly gyakori példa erre a kismotor erőltetése a 2 éves kor előtt. Míg ki nem alakul a magabiztos járás és kezdetleges futás, addig fejlődik a testtartás magja és érdemi ereje, a biomechanikai központ maga. Ha ezt azzal segítjük. hogy a kicsi feneke alá van támasztva, miközben halad a térben, akkor ezt tanulja meg a neuromiofascialitás és máris gyengítve van a természetes optimalizálódása a testtatásnak, járásnak. Tehát már az első életévünkben megborulhat a mély miofasciális láncolat optimalizálása. Minél több érintettlen ideje van a mélyláncosodásnak az első 2 évben, annál stabilabbak leszünk az életben. Mind fizikailag, mind lelkileg! És annál hatékonyabban alakul a talpi boltozatszerkezet is.

Ha a mozgásfilozófus lapult talpi boltozatot lát, megjegyzi azt, hogy lusta a mély lánc. De vajh miért?? Erre a kérdésre a válasz egyénileg jellemző. Nincs két egyforma ember! Mindenkinek egy kicsit legalább más a mély láncos sztorija… A mozgásfilozófus pszichoszomatikus mozgásterápiájában érti és tükrözi is a páciensnek a testi-, lelki állapotait. Ha nem is mindig kapjuk meg a teljes megértés ajándékát, a lelki folyamatok, az érzelmi érés, avagy az önfejlesztés folyamatai mindig velős hatékonyságát mutatja a stabiltásunknak. Mindez tovább visz az érzelmi önállóságunk kérdéseihez, a sajátos s a „még egy ugyanolyan a világon nincs testtartás”-hoz, avagy a lelki és testi tartásunk izgalmasan félelmetes , tudatalatti világába érkezünk.

 

Tehát mikor és hogyan befolyásolhatjuk a talpi boltozatunkat?

– Az ún. felépítő korunkban, itt is a rapid, vagy mélyláncos gyermekkorban (0-3 év) befolyásolhatjuk azzal, ha szabad, önmaga kezdeményezte mozgást biztosítunk a babának, biztonságos teret tartva a folyamatainak. Sem kismotor, sem babakomp, legkevésbé futóbicikli, sem semmi ebben az időszakban, ami megtartja a medencét a csípőerő fejlődésében. Ha már tud stabilan szaladni, onnantól lehet ezeket a csücsülősen száguldós játékokat adni a kicsiknek. Ekkor is inkább a triciklit javasoljuk.

Cél, hogy tanulja meg az a kisember zsigerileg élvezni a bipedál funkciót (két lábon működés), amit csak ebben a korában tud a leghatékonyabban elsajátítani.

– A felépítő kornak a középső láncos korában (3-5 év) minél többféle módon mozogni hagyni, rengeteget gyalogolni, túrázni javasolt. Élsport pedig meggondolandó a felületes láncos kor kezdetéig, ami kb. 10-12 éves kor, a pubertás kezdete.

– A felépítő korunk kb. 22-25 éves korig tart. Ezután következik az ún. adaptációs kor, ami már egyénileg tart kb. 30-35 évesig. Ez az a kor, ahol a háromláncos egységet próbálgatjuk, tanuljuk, míg magabiztos, önazonossá nem válik. Ez pedig már az ún. felhasználó korba való egészséges átívelést jelenti. Hm… Vajon hányónknak sikerülhetett ez az önazonos, énerőben hatékony, érzelmileg önálló, csodastabilitás?

Nem véletlenül érezzük igényét a spiritualitásnak, a lélektan sokféle gyakorlatának, a mindfulness ágazatnak, az önérvenyesítés eszköztárának…

– Tehát hatni a boltozatra csak akkor lehet igazán, ha már újra tud kapcsolódni az agy-test funkció ehhez a mély – középső láncos kohézióhoz. Ezt pedig az adaptációs korban lehet legkorábban megtenni, ám a leghatékonyabban a felépítőben lehet mélyláncot reedukálni. Ráadásul a lelki folyamatokban, egy hozzáértő istápolásával fog újra magára találni a mély miofasciális láncolat. A mély izomláncolatot a tudattan hüllőagyunk (gerincvelő, agyalap, kisagy) mozgatja, amit a kevéssé tudatos emlősagy (limbikus érző kéreg) tesz harmonikussá, kifejezővé, stabillá, vagy épp a fent leírt kompenzáló hatása miatt instabillá. Ehhez jön még a neokortex, vagyis a nagyagykéreg, ami a tudatos, okos kognitív funkciókért felel. Ám a tanult, programozott, kondicionált erőszakolt tudásban gazdag neuromiofascialitás nem hatékony, hanem leginkább fárasztó és gazdaságtalan testtartást, testhasználatot eredményez. Lelkileg is… Sajnos az önfeledésre, a mélységeink, így a mély láncolat butítására használjuk az okos agyunkat. Ki mikor ébred erre rá? Mindenki a saját ingerkényszerének ritmusában ébred saját mélységeire.

A lelki gyökérfunkcióink, azaz a család, az otthon tere , a talpi boltozatunk tiszta tükrében látva ön-magunk, dönthetünk az ÖnÁllóságunk Tartásáról.

 

  1. Hogyan lehet a mély miofasciális láncolat funkciójára hatni?

A mély miofasciális láncolat érdemi optimalizálása a fentiekben leírtak miatt is érthetően, csakis a felépítő korban lehetséges (30 év felett). Ekkor már képes a neuromiofascialitás a sajátos oki, s nem tüneti korrekciókra. Ez a folyamatos testi- lelki fejlődésünknek egy szomatikus specifikuma.

 

2023 nyár kezdetén kaptam a páciensemtől a kialakult boltozatának fotóját. Ezzel a hozzáfűzéssel:

„Itt a nyár, és végre nem kell szégyenkeznem a lábán állapota miatt! És már semmi miatt, mert én, ÉN vagyok maximálisan, ez az én egocentrikus, individualista, hamísítatlan Enn4-es jó tulajdonságom, hogy márpedig én vagyok magamnak a világom közepe.”

 

Az első fotó az első alkalommal, a Mozgásos Testelemzésen készült, a második kép a páciens saját fotója.

 

*(Enn4 -es = enneagram 4 karakter típus, a mozgásfilozófus az Enneagrammal is dolgozik, amit a pácienseinek is bemutat a PsziSzóma, azaz a pszichoszomatikus mozgásterápia során. Az Enneagram egy személyiség-tipizáló módszer.)

 

 

Felhasznált szakirodalom:

 

Szántó-Féder Ágnes, 2017, Aktív gyerek, gondolkodó felnőtt, Syllabux, Budapest

 

Ozyalvac ON, Aydin CG, Akpinar E, Bayhan AI, Yildirim T. Isokinetic Analysis of Flexible Flatfoot: Is It a Weakness of Proprioception and Muscle Strength? J Am Podiatr Med Assoc. 2022 Nov-Dec;112(6):20-045. doi: 10.7547/20-045. PMID: 36525326.

 

Choi JH, Cynn HS, Yi CH, Yoon TL, Baik SM. Effect of Isometric Hip Abduction on Foot and Ankle Muscle Activity and Medial Longitudinal Arch During Short-Foot Exercise in Individuals With Pes Planus. J Sport Rehabil. 2020 Jul 27;30(3):368-374. doi: 10.1123/jsr.2019-0310. PMID: 32717719.

 

https://mozgasfilozofia.hu/mindenki-gerincferdulese-mozgasfilozofus-szemmel/